Austrijskoj pošti kazna od 18 milijuna eura zbog prodaje osobnih podataka

//Austrijskoj pošti kazna od 18 milijuna eura zbog prodaje osobnih podataka

Austrijskoj pošti kazna od 18 milijuna eura zbog prodaje osobnih podataka

Austrijsko nadležno tijelo za zaštitu podataka 23. listopada 2019. godine priopćilo je kako je nacionalnoj ustanovi za poštanske usluge odnosno (Post) izreklo administrativnu kaznu u iznosu od 18 milijuna eura. Prema njihovim navodima, smatra se dokazanim kako je obradom osobnih podataka koji se tiču ​​navodne političke pripadnosti oko 3 milijuna ispitanika, odnosno njihovom daljnjom prodajom marketinškim agencijama, pošta prekršila Opću uredbu o zaštiti podataka.

Nadalje, utvrđeno je kršenje propisa zbog daljnje obrade podataka o učestalosti korištenja usluga dostave paketa i učestalosti preseljenja u svrhu izravnog marketinga. “Ova predstavlja ozbiljno kršenje zakona, zbog čega je administrativna kazna navedenog iznosa bila primjerena radi sprečavanja drugih ili sličnih kršenja propisa”, stoji u priopćenju.

Kazna tijela za zaštitu podataka protiv austrijske pošte jedna je od najvećih kazni u EU-u, rekao je agenciji APA Sascha Jung, odvjetnik specijaliziran za propise o zaštiti podataka. Od stupanja na snagu Opće uredbe o zaštiti podataka, izrečene su samo tri veće kazne, 205 milijuna eura protiv British Airwaysa, 110 milijuna eura protiv Marriotta i 50 milijuna eura protiv Googlea, rekao je Jung.

Odvjetnik očekuje da će kazna za poštu biti smanjena od strane druge instance, s obzirom da postoji osnova za pojašnjenje određenih pravnih činjenica. Portal istraživačkog novinarstva “Addendum”, koji je slučaj pokrenuo, izvijestio je da Pošta  uz kaznu mora platiti i 1,8 milijuna eura pravnih troškova. Prema nacionalnim propisima, troškovi postupka predstavljaju 10 posto izrečene kazne.

Očekujemo daljnji rasplet situacije, s obzirom da će se kažnjena nacionalna tvrtka žaliti na izrečenu kaznu.

izvor: ORF

By |2021-11-16T07:46:33+02:004 studenoga, 2019|Novosti|Komentari isključeni za Austrijskoj pošti kazna od 18 milijuna eura zbog prodaje osobnih podataka