Facebook kažnjen u Italiji

//Facebook kažnjen u Italiji

Facebook kažnjen u Italiji

Iako je Facebook već kažnjen prošle godine sa 500 000 funti zbog skandala s Cambridge Analyticom, čini se da se buka ne stišava. Nedavno je opet kažnjen, ali ovaj put u Italiji i to sa dvije kazne od 10 milijuna eura.

Prekršaj

Naime, talijanska nadzorna tijela su zaključila da Facebook prodaje podatke korisnika, bez njihovog znanja. Konkretno optužen je da navodi ljude na prijavljivanje bez da ih jasno i adekvatno informira o tome kako se koriste podaci koje od njih prikupljaju i za koje svrhe. Osim toga propušta obavijestiti korisnike o komercijalnim djelatnostima koje su u pozadini, inače besplatne usluge koje pruža Facebook. Time ih navodi da donesu odluke sa komercijalnim posljedicama kakve ne bi donijeli kad bi im bili dostupni svi podaci.

Jedan od najvećih problema je to što prema početnim postavkama Facebooka, podaci se šalju trećim stranama, tj. korisnik mora isključiti te postavke ako ne želi da se njegovim podacima manipulira. Nadzorna tijela smatraju da takva praksa ne da je slobodni izbor korisnicima.
Uz financijsku kaznu od Facebooka se tražila i formalna isprika na njegovim web stranicama.

Prethodne kazne u Italiji

Talijanska tijela su već i 2017. kaznila Facebook sa kaznom od 3 milijuna eura zbog navođenja korisnika WhatsApp-a, koji je također u njihovom vlasništvu, da podjele svoje podatke sa Facebook aplikacijom. Korisnici su bili uvjeravani da mogu nastaviti koristiti usluge WhatsApp-a samo ako podijele svoje podatke sa Facebookom, što je praktički bila prijevara.

Zaključak

Situacija za Facebook ni nakon ove kazne ne pokazuje naznake smirenja. U Irskoj se sprema nova istraga vezana uz podatke oko 50 milijuna korisnika, koja bi mogla rezultirati kaznom od oko 1,4 milijarde eura. Iako se činilo da su divovi poput Googlea i Facebooka nedodirljivi, čini se da je to vrijeme ipak došlo svojem kraju. Kazne su se zaredale, a nove istrage su u tijeku.

Photo by Kaboompics .com from Pexels
By |2019-02-04T15:47:07+02:0029 siječnja, 2019|Novosti|Komentari isključeni za Facebook kažnjen u Italiji